Monday, 28 December 2015

Saya Nak Kurus!! : Apa yang kita perlu tahu untuk kurus? (Step 1)

Salam.

Hai semua.

Petang ni yana nak share skit pasal tips-tips dan apa yang kita perlu tahu sebelum mulakan misi "Saya Nak Kurus".

Before yana share..cuba korang tengok sekeliling korang dulu dan kira berapa ramai orang berlebihan berat badan (overweight) yang korang boleh jumpa? Ada dapat dalam 5 org x? :-D

Untuk pengetahuan, 9/10 dari rakyat Malaysia termasuk dalam kategori berlebihan berat badan..cuba try g shopping mall and kira sendiri..betul x?

Ok. Back to our topic. Untuk yang xpernah kenal atau jumpa yana..berat yana sebelum ni adalah dalam 78 kilogram (tinggi dalam 155-157cm, terpaksa letak tinggi camtu sbb makin rendah due to scoliosis). Alhamdulillah, sekarang berat sedang maintain 64 kilogram dan yana sedang usaha untuk turunkan lagi 4kg.

Step pertama yang yana buat sebelum turunkan berat badan adalah kenal tubuh badan yana. Yana analisis perkara2 ni:

1. Body Mass Index (BMI)

Kenapa kena check BMI?

Untuk kenal pasti berapa banyak berat berlebihan untuk badan kita, supaya kite sedar kita ni kategori lebih berat badan ke obes. Kalau kategori obes ni..memang mengundang penyakit la kan.

Boleh check BMI kat sini http://www.calculator.com.my/bmi-calculator .

2. Basal Metabolic Rate (BMR)

Why?

Supaya kite senang hati bila tengok kalori yg automatik terbakar tanpa kita perlu buat apa2 exercize...hihih :-D

Nak check BMR boleh check kt sini pula http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/#result

3. Corak pemakanan seharian.

Ni main key. Kene list down apa yang kita makan hari2..biasa dok ulang yang tu je kan..so boleh buat pukul rata je la. Take note:

A) sarapan pagi makan apa
B) tengah hari
C) makan malam
D) dessert / snacking
E) air brape liter/ cawan sehari

4. Brapa kilo nak dihapuskan & tempoh masa.

Ok. Ni 4 perkara utama yang korang kena take note sebelum nk turunkan berat ke diet ke inch loss etc. Boleh list down dulu siap2. Next blog yana akan share camna nk turunkan berat ikut kategori dan juga jenis gaya hidup & diet yg boleh di amalkan.

Till then.

Yana Mokhtar.


Thursday, 17 September 2015

Nak udara segar dalam kereta? - BIOzone Car Sterilizer

 Salam & hai semua.

Bulan ni, antara isu semasa yang paling trending adalah jerebu.

Yana menetap & bekerja di Putrajaya..minggu ni sahaja index pencemaran udara (IPU) adalah sekitar 150-200.

Memang putih/kelabu samar-samar je tengok keliling..nak bernafas tu, tak payah cerita la..dalam kereta pon terasa sesak nafas & bau asap. Padahal office dengan rumah jarak dalam 8km je pon 😅.

Maka, sebagai langkah kecemasan & penjagaan sistem pernafasan jangka masa panjang, yana decide untuk try BIOzone Car Sterilizer. 

Kenapa yana pilih BIOzone Car Sterilizer? Sebabnye, yana selalu travelling..banyak time dalam kereta..so baik beli yang boleh pasang dalam kereta.

Selain ringan & sangat mudah dipakai (just cucuk je kat pencucuh rokok kereta), BIOzone Car Sterilizer ni menggunakan teknologi 'Cold Plasma' & teknologi Ozon yang membantu menukarkan oksigen (O2) kepada ozon (O3) dan seterusnya akan bertukar kepada oksigen semula setelah semua bahan-bahan pencemar berbahaya disingkirkan. Senang cite, macam proses penguraian la..dia ceraikan gas2 beracun tu..pastu back to normal.


Berapa price benda ni? 
Murah je. RM175/unit. Nk COD kirim kat yana boleh..nak free postage pon boleh. Contact je.

Till then..marilah kita segarkan & bersihkan udara dalam kereta kita 🚙🚙🚙.

Yours truly,
Yana Mokhtar

Wednesday, 2 September 2015

Geng Diet GLAM 2.

Salam & Selamat petang semua,

Tersangat lama x update blog due to work commitments.

Yana just nk update yang Geng Diet GLAM Batch 2 dah start this week, 1 September 2015. This time kita ada 60 peserta, dominated by gurls..ada 2 guys.


Durasi untuk Geng Diet Batch 2 ni adalah selama 6 bulan (sehingga Februari 2016) and InsyaAllah yana akan share the progress peserta from time to time & tips2 through Facebook & Instagram, #gengdietGLAM & #gengdietGLAM2.

Till then 😘😘.

Yana 

Monday, 11 May 2015

Premium Beautiful Wonders Day!

As Salam & Selamat Pagi semua,

Pertama kali seumpamanya di Malaysia, anda akan dapat saksikan sendiri depan mata anda top 12 transformasi PB Wonders dan Set Kurus Bajet. 




Premium Beautiful Wonders Days @ PB Wonders Day dianjurkan khusus untuk menunjukkan keberkesanan produk dan tips untuk kurus secara mudah & sihat dari mereka sendiri.


Details PB Wonders Day seperti berikut:


Tarikh: 13 Jun 2015 (Sabtu)

Masa: 11.00 pagi - 3.00 petang
Tempat: B31, Bandar Baru Klang.
Harga Tiket: RM25

Cepat blok personal schedule masing-masing for this event ok!


Ada hadiah utama, 1 set lengkap Premium Beautiful menanti anda yang bertuah.




Tiket terhad ye..contact Yana 019-3899315 cepat to booked your seat.


See u there darlings.

Yana Mokhtar