Sunday, 3 January 2016

#BilaYanaJalan2: KK Trip (Nov 2015)

Hi semua.
Kali ni yana nak cerita short gateaway dengan my gym girls (5 of us).
Kami berlima kenal di Jumpa D'Gym..lama2 get along attend dance/fitness class...jadi rapat. Dan memandangkan semuanya tgh stress keje & need mood vacation..kami pon berganding tenaga & idea plan short gateaway. Discuss punye discuss, we choosed to go to Kota Kinabalu, Sabah from 14 - 17 Nov 2015.



Day 1 (KL-Kota Kinabalu, Sabah).

Kami take off to Kota Kinabalu by AirAsia Flight (kami amik flight 7.30 pagi). Sampai di terminal 2 Kota Kinabalu Airport, kami settle down urusan luggage, makan & solat..at the same time update contact person for our rental car & service apartment yang kami da sampai. Once dapat kereta around 2 ptg..kami terus shoot ke service apartment kami.

*safely landed at KK International Airport (Terminal 2).
We get our rented car (Avanza, 1.6 cc, Auto @ RM660 for 4 days.
Untuk hari pertama tak banyak aktiviti. More on city tour, cari port seafood yg sedap, and preparing for the next day trip to Kundasang/ Kinabalu Park. Sambil2 tu..sempat jugak la kami berzumba & explore Oceanus yg terletak berhadapan dengan Marina Courts Service Apartment.

Our stay in Kota Kinabalu, Sabah..Marina Courts Service Apartment


Nearby shopping malls- walking distance. Tak perlu risau nak cari makanan kat mana..


Day 2 (Kota Kinabalu - Kinabalu Park).

Kami bertolak dari hotel seawal jam 8.30 pg. Alhamdulillah, cuaca sangat baik sepanjang hari. Punya la happy bila belum start naik da nmpk puncak kinabalu.

Cuaca baik sepanjang perjalanan naik ke Kundasang & Kinabalu Park..rasa kagum dari bawah dah nampak puncak Gunung Kinabalu.

Perjalanan dari hotel ke Kinabalu Park mengambil masa sekitar 1 jam setengah ke 2 jam (bergantung pada trafik, kelajuan & juga pit stop :D).

Pit-stop a.k.a toilet break 😋.



Arrived at Kinabalu Park. Amik gambaq dulu before ke lokasi seterusnya.


Lepas photoshoot sekejap di Kinabalu Park, kami teruskan perjalanan ke Poring Hot Spot. Untuk yang tak pernah datang, sila explore the Canopy Walk..sangat awesome..walaupon dalam hati dup-dap2 tuhan je yang tau.


Canopy walk: 1st Bridge..senyum je.
Done with Poring, kami proceed mencari bunga Raflesia. Seperti yang kita sedia maklum, bunga raflesia adalah bunga terbesar di dunia. Bukan senang nak dpt jumpa. Syukur ade rezeki kami. Ade 1 tempat yg berbunga. Dengan bayaran sebanyak RM10, kita boleh tengok secara live bunga raflesia ni.

Settle refflesia & poring tour, kami ke ladang teh sabah pula. Unfortunately, tourist area/center di Ladang Teh Sabah ditutup untuk renovation. So, hanya mampu enjoy scenery ladang teh dan enjoy sabah tea di kedai yang berdekatan.


Selesai je round di Ladang Teh Sabah, hari pon dah pukul 5 ptg. Kami bergerak untuk cari surau & seterusnya check in di Sutera Sanctuary Resort, Kinabalu Park.
Day 3 (Kinabalu Park - Kota Kinabalu).
Masuk hari ke 3 di Sabah (hari ke 2 di Kinabalu Park). Memandangkan hotel including breakfast, kami makan dulu puas2 sebelum check out & teruskan tour kami.

Coffee house for breakfast.

Waitress coffee house kat sini amatlah peramah..siap offer amikkan gambaq..cantik pulak tu 😍😘.




Untuk memudahkan perjalanan & menjimatkan masa, kami decide untuk check out selepas siap breakfast & berkemas. Next destination is the Cattle Dairy Farm yang terletak tidak jauh dari hotel kami di Kinabalu Park (around 15 minutes drive).



Hahaha..tourist china ni igt ktorg ni femes gamaknye 😂😂. 

Untuk hari kedua di Kinabalu Park, cuaca agak gloomy..mmg dah rasa macam musim luruh kat oversea dah. Mendung, berawan & berangin sepanjang pagi. Kami spend masa lebih kurang 3 jam sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu semula.

Sempat singgah di Rumah Terbalik masa otw balik ke KK..ada restoran bersebelahan dengan Rumah Terbalik ni..boleh lunch skali in case lapar bila turun dr Kundasang.
Kami memilih untuk check in di hotel yang sama di KK. Dan untuk malam terakhir di KK..kami berjalan kaki dari hotel ke Pasar Piliphines utk beli buah tangan & ke seafood arena yg berdekatan utk makan malam.

Day 4 (Kota Kinabalu - KL).

Hari terakhir kami di KK. Selepas packing barang & check-out..kami berpecah untuk ke lokasi pilihan masing-masing.
Lin & Sya decided untuk ke Celcom center selepas Sya berjaya terhilangkan phone. Fatin & Atia sambung shopping buah tangan untuk gym-mates kami yg lain..and me myself selitkan masa untuk jumpa client yang juga kawan Yana semasa degree.

Yana & Sue

Selesai urusan masing-masing..kami berjumpa semula utk makan tengahari & while waiting for our flight..sempat singgah window shopping di House of Jovian Mandagie 😍.



Overall, we really enjoy our short gateaway to KK this time. Walaupun masing-masing muka penat bila touch down KL..tapi all the experience & time that we spend together sangat berbaloi & menyeronokkan. 

InsyaAllah planning for another trip soon this year. Ke mana kita ni???? 

*tiru tagline jihan 😜.


With love,
Yana Mokhtar 💋.


1 comment: