Tuesday, 17 January 2017

TDC BootCamp (Geng Diet TDC)

Selamat petang!

Hari ni mood nak share keseronokan Geng Diet The Diamond Circle (Geng Diet TDC) berBootcamp pada 8 Januari 2017 yang lalu yan bertempat di Tama Rimba Bukit Kiara, Taman Tun Dr.Ismail.

Haaa..kalau sesetengah orang dengar je istilah bootcamp ni..mesti da goosebumps dah kan..kecut perut pon ye..sebab ingat mesti segala aktiviti dia extreme betul tak?

TET!! Salah tu.  Bootcamp yang di anjurkan oleh team The Diamond Circle ni lebih kepada aktiviti bersenam beramai-ramai tetapi dengan tunjuk ajar dari fitness coach yang mempunyai pengalaman dan ilmu dalam bidang ni.


Coach kami, Coach Farazul Ramli bukan lah asing untuk Yana. Yana dah pernah mengikuti bootcamp yang sama sekitar 2 tahun lepas..masa mula-mula berjinak ke arah cara hidup yang lebih sihat dan serius dalam menurunkan berat badan kepada berat yang lebih ideal.


Bagi sesi pertama tahun ini..kita kira macam introduction phase. Tak terlalu heavy..dan tak terlalu ringan. Aktiviti senaman adalah lebih kepada aktiviti berkumpulan, kickboxing style & sharing session mengenai cara pemakanan yang sihat. Ok..jom enjoy tengok aktiviti kami yang sempat di rakam oleh Coach kami.








Best ke best??? Haaa..meriah kan?? InsyaAllah akan ada sesi-sesi yang lain juga di masa akan datang. Boley follow instagram @yana_mokhtar for more updates ataupon ig coach sendiri @farazulramli untuk sesi training yang ada.


P/s: nak share gambar yana 2 tahun lepas & sekarang. 😍😍😍



Alhamdulillah banyak beza. Selain senaman, yana memang konsisten pakai Premium Beautiful & amalkan set kurus bajet & Shake Me untuk kawal pemakanan. Kalau nak details lebih banyak..boleh pm/message yana 019-3899315 .

Till then.

Be Inspired By,

Yana Mokhtar.

Premium Beautiful Expert.
Finalist Shake & Shape Me Challenge

Tuesday, 10 January 2017

5 Tips Untuk Kecilkan Peha

Hi semuaa πŸ‘‹πŸΌπŸ‘‹πŸΌπŸ‘‹πŸΌ.

Sihat tak? Harap semua sihat-sihat belaka. Yang tak sihat tu, yana doakan moga cepat sembuh deh πŸ˜‰.

Kebelakangan ni..ramai perasan peha yana dah start mengecik..paling obvious sepanjang Yana terpilih dan tersenarai sebagai Finalist Shake & Shape Me Challenge.

Sejak pakai Premium Beautiful pada February 2014, walaupun berjaya mengecil badan yang gebu gebas itu tapi tang bahagian peha tu..kadar pengecilan dia lambat skit berbanding bahagian lain πŸ˜….


Yana aim nak kaki haluss..ni kaki yana before pakai Premium Beautiful.. huishhh..tengok sendiri lah drumstick tu πŸ™ˆ).
 
Ukur lilit peha masa hari audition Shake & Shape Me Challenge 63cm dan masa final day..menurun ke 53cm.


Broga Hill beberapa 5 hari sebelum final Shake & Shape Me Challenge 😊
.

Jadi..entry hari ni yana nak share tips kecilkan peha. 5 tips yang Yana amalkan:

πŸ“Fokus senaman pada bahagian kaki. Antara senaman yang sesuai adalah treadmill, jogging & cycling.

πŸ“Kekerapan senaman di atas. Biasa yana buat 3 kali seminggu. Minimum dalam 30 minit - 1 jam. Yana akan mix antara treadmill & cycling (contoh 20 minit treadmill & 15 minit cycling).

πŸ“Sekali/ dua kali seminggu, yana buat toning. Yoga, plank & scissors leg exercise. Plank & inner leg exercise antara kegemaran yana sebab senang dan boleh buat kat rumah..terutama bangun pagi dan sebelum tido atau bila yana busy dengan business & tak sempat slot in ke gym.

πŸ“Sapu krim panas & krim2 seumpamanya. Yana amalkan sapu Bio Ever Plus di bahagian peha. Ni memang yana rajin buat hari-hari sebab dalam banyak-banyak krim yana pernah try..Bioever Plus ni paling cepatkan pengecilan peha, juga membantu lembutkan dan hilangkan selulit & strechmark. (Info berkenaan Bioever Plus disini).

πŸ“Pakai korset/body suit. In this case..yana memang pakai Long Girdle Premium Beautiful selepas sapu krim Bio Ever Plus. Cara urutan yang betul sedikit sebanyak membantu untuk kesan yang optimum. Tujuan yana pakai adalah untuk pastikan peha tu tak mengembang balik sesuka hati dan pada masa yang sama untuk kemaskan bentuk peha (maklumla..lemak kita ni suka main kejar2..kalau tak lock, seronok lah dia berlari & bertapa kat tempat yang kite tak mau tu πŸ˜…).

Ok tak ni? kalau ada yang tak clear boleh contact Yana. Selamat mencuba. Owh ya..jangan la assume buat seminggu kaki tu trus slim ye..kaki kite nak kembang pon takes time. Enjoy the process..InsyaAllah nampak hasilnya.
 

Be Inspired,

Yana Mokhtar

Finalist Shake & Shape Me
Premium Beautiful Expert