Sunday, 17 January 2016

#BilaYanaJalan2: KK Trip- Gayang Seafood Restaurant


Menarik tak? Sah-sah la menarik kan. Ni adalah lauk pauk yg Yana and the girls makan masa hari pertama sampai di Kota Kinabalu.

Overall, makanan dia sedap, fresh dan setanding dengan harga. Menu yg kami order:

👍 butter prawn
👍 sotong goreng tepung
👍 kailan ikan masin
👍 siakap stim nyonya.

Recommended untuk try siakap masak stim nyonya. Rasa ala2 kari + asam pedas. Kuah dia memang pekat..SEDAP! 👍👍👍.

Tips yana untuk yang nak try restoran ni:

1. Google map/ waze lokasi restauran.

Kami bertolak dari bandar Kota Kinabalu. Perjalanan mengambil masa sekitar 45 minit. Yana cadangkan gerak awal utk ke restoran.

Untuk yang x familiar dengan kawasan, restoran ini terletak berhampiran INTAN KK.

2. Buat tempahan awal.

Kalau tak kisah tunggu lama..boleh terus walk in. Kami tak buat tempahan awal sebab tak tau waktu menunggu yang lama.

Masa dari siap order & makanan sampai adalah lebih kurang 1 jam 😅. Berbanding dengan yang dah tempah & order makanan sebelum dtg..waktu menunggu adalah dlm 15 minit. Maka sila buat tempahan awal.

3. Kualiti makanan.

Sedap 👍.

Agak kering walaupun ade order siakap masak stim nyonya. Jadi, kalau suka makan berkuah..recommended order sup.

4. Tempat.

For me, agak selesa. Tempat luas. Ada tandas. Ada surau. Cuma macam biasalah..kalau dah ramai, kebersihan tandas tu kurang memuaskan bagi yana.

Ok. Setakat ini review restoran dari yana. Selamat mencuba.

Love 💋,
Yana Mokhtar.



Sunday, 10 January 2016

#BilaYanaMasak : Mini Chicken Pai

Hi semua.

Mesti ada yg tengok #bilayanamasak tapi gambar makanan je. Resipinye takde kan..ok..here u go..my 1st sharing.

Mini Chiken Pie (15 mini pie)

A. Inti Pai

1 biji bawang besar, potong dadu/halus.
4-5 ulas bawang putih, potong halus.
1 bahagian dada isi ayam dicincang, potong dadu.
1 tin sup cendawan (yana pakai campbell).
1 tin kacang peas, buang air & toskan.
1 batang lobak merah di potong dadu/ di parut.
Cendawan (kalau suka).
Lada hitam.
Garam.


Cara memasak:

• panaskan 2 sudu minyak. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih dan masak hingga agak kekuningan.

• masukkan ayam dan gaulkan sehingga separuh masak. Tambah sedikit air jika bahan tumisan agak kering.

• masukkan kacang peas, lobak merah & cendawan..gaul rata. Tambah setengah cawan air dan masak seketika hingga sayur mulai lembut.

• masukkan sup cendawan, garam & lada hitam. Masak sehingga filling tersebut agak kering/ pekat & sayur lembut.



B. Kulit pie

1 1/2 cawan tepung gandum
80 gram unsalted butter
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/2 cawan air sejuk.

Cara-cara:

• campurkan tepung, garam & gula. Gaul rata.

• masukkan butter ke dalam adunan tepung. Gaul rata hingga menjadi seperti serbuk roti. Biasa yana akan play around dengan kuantiti butter & tepung utk pastikan texture seperti serbuk roti.

• tambah air sejuk 1 sudu demi satu sudu..gaul hingga menjadi doh.

• since yana buat mini pai..doh tu yana bahagiakan jadi kecil2 untuk di canai. Canai doh..dan masukkan dalam aluminium cup sbgai base. Bakar dlm oven selama 15 minit/ 200 celcius.

• keluarkan dari oven & msukkan filling ayam. Canai doh yg lain utk cover filling ayam tersebut. Yana akan tekan bucu pie supaya filling ayam tak melimpah keluar.

• sapukan kuning telur atas permukaan pai..dan masukkan semula ke dalam oven selama 30 minit / hingga kuning keemasan.

Dah siap and boleh dimakan bersama mineral coffee atau teh panas 😊.


Selamat mencuba!

Yana Mokhtar 😘.

Thursday, 7 January 2016

Herba Maharani Lambatkan Menopause?



Salam Jumaat & Hi semua,

Pernah dengar Herba Maharani?

Ala..yang Hot Selling sepanjang penghujung tahun 2015 tu. Sampai out of stock satu Malaysia..gara-gara #projectmemikatsuami punye cerita.

Tapi jangan risau, lepas lebih sebulan out of stock..stokis baru je inform Yana minggu lepas yang stock da masuk.

Macamana boleh out of stock? Sebab production adalah secara batches. Once produced, before release ke pasaran..kene ada approval KKM baru lah boleh di jual.

APA FUNGSI HERBA MAHARANI
-------------------------------------

Rahsia melambatkan Menopause.

Sesiapa yang mengamalkan pengambilan produk Maharani yang berterusan dan konsisten akan dapat melambatkan proses menopause. 

Macam mana tu?

Herba Maharani membantu dalam menstabilkan hormon wanita.

Bila kita sudah berada pada tahap umur dijangka, maka cepat-cepat amalkan dari sekarang, untuk menjamin kebahagian kita dan suami secara berterusan…selamat mencuba.

ANTARA KHASIAT & KEBERKESANAN MAHARANI

✅ Menyelesaikan masalah haid tidak teratur dan semua masalah berkaitan haid.
✅ Menyelesaikan maslah sengugut, keputihan dan kekuningan.
✅ Melegakan sakit pinggang, sakit belakang, sakit lutut dan urat saraf.
✅ Menguatkan anti-body (menghindarkan dari kerap selsema, batuk, demam dan alahan).
✅ Mencantikan, menegang dan melicinkan kulit (akan berubah seperti lilin).
✅ Merangsang Hormon Estrogen, Progesteron dan Androgen (Hormon seks).
✅ Menegangkan, memejalkan payu dara dan mencerahkan warna puting.
✅ Mencegah dan mengubati untuk pesakit diabetis(kencing manis).
✅ Amalan selepas bersalin (mengecutkan dan merapatkan faraj).
✅ Menghilangkan bau mulut (terutama masa bangun pagi).
✅ Menghilangkan urat timbul (terutama selepas bersalin).
✅ Memperbanyakkan pengeluaran susu badan selepas bersalin.
✅ Awet muda dan kesuburan (masalah sakit puan)
✅ Melegakan migrain dan angin dalam badan.
✅ Menghilangkan kelesuan dan muka pucat.
✅ Menghilangkan perpeluhan pada waktu malam.
✅ Memberi kebahagiaan kepada pasangan, wink wink! (secret receipe) 🙊🙈.
✅ Menguatkan otot-otot rahim dan peranakan.
✅ Menguatkan hati dan buah pinggang.
✅ Menambah darah selepas bersalin.
✅ Meningkatkan kecergasan minda.
✅ Mengimbangi tekanan darah selepas bersalin.
✅ Melambatkan proses monopouse.
✅ Mengimbangi tekanan darah.
✅ Menyelesaikan masalah buasir kecil.
✅ Melegakan asma (Lelah).
✅ Menghilangkan jerawat.
✅ Menaikkan seri muka dan badan.
✅ Melancarkan peredaran darah.
✅ Anti-bakteria (Sekitar faraj). kan Menopause..Sesiapa yang mengamalkan pengambilan produk Maharani yang berterusan dan konsisten akan dapat melambatkan proses menopause. 

WhatsApp Yana 019 3899315

Sharing is caring,
Yana Mokhtar 💋

Tuesday, 5 January 2016

Premium Beautiful Short Bra Vs Sports Bra

Hi semua.

Sape kat sini suka fitness activities..contohnya enjoy gym ke dancing class or marathon?
Ok sapa yang suka tu..kite geng!

Buat masa ni yana memang aktif ke gym. Tapi bukan main facilities yang ade kat gym macam treadmill & lain-lain tu. Yana enjoy fitness class seperti Belly Dance, K-pop Dance, Zumba, Power Funk & Power Dance.

Fuhhh..bukan main lagi kan. Ni semua melibatkan kardio dance and at the same time melompat-lompat. Bila da lompat-lompat terlebih ni..kene la ade extra support untuk bahagian aset kita.

Untuk yang tak tahu, Yana pakai jugak Premium Beautiful (PB) masa workout. Tapi takde la pakai full set. Normally pakai Long Girdle & Long Bra je sebab bila workout dengan Premium Beautiful, akan burned extra around 100-150 calories hasil dari tindakbalas F.I.R yang terdapat dalam fabrik Premium Beautiful.

TETAPI! pada suatu hari, Yana terlebih meng'flexible'kan badan..dan akibatnya..patah tetulang yang ada pada Long Bra Yana..sedih kot..huhu..nasib 'Free of Charge' repair dan 'Life-Time Warranty'..maka lepas cuci..Yana pi la hantar ke stokis terdekat untuk repair.

Memandangkan Long Bra da hantaq pi repair, maka kena la pi beli sports bra sementara tunggu PB tu siap repair. Yana memang agak choosy bab2 membeli ni..jenuh jugak la mencari dari Alamanda, bangi..sampaila ke IOI City Mall. At last, dapat juga yang di cari. Time tu Yana pilih Sports Bra Adidas (price RM140. susah nk dpt diskaun sbb yg ni good quality, size mcm bra biasa & strong impact support katenye).

Picture source from Google/Adidas page.

After sometimes pakai sports bra, Yana try pulak Short Bra Premium Beautiful sebab bila study balik product details.. function dia lebih kurang sama macam sports bra and ada additional features seperti:

✅ Jahitan secara stereoskopik yang bantu menampung breast supaya tidak jatuh dan kekal pada kedudukan yang sepatutnya.

✅ Sama macam set Premium Beautiful yang lain, dibuat dari fabrik Akwatek & Akwadyne and ada F.I.R.

✅ Penyerapan yang baik, air-flow / pengudaraan yang baik dan sesuai untuk dipakai semasa bersenam.

✅ Ada kuasa rengangan 360 darjah mengikut pergerakan badan tanpa mengubah reka bentuk asal. INI PALING PENTING...takde la kisah tetulang patah lepas ni..haha.

Haa..best kan? part yg ade F.I.R tu mmg extra best untuk yana. Dan lagi satu...in case ade yg xselesa dengan Long Bra, boleh try short bra sebab dia ade padding (i.e push up pad) pada cup bra..and xbeberapa nampak corak lace kalau pakai T-Shirt.


Ok. Setakat ni saja sharing yana...Short Bra Premium Beautiful Vs Sports Bra..mane satu pilihan anda?

Sharing is Caring,
Yana Mokhtar 💋.

Sunday, 3 January 2016

#BilaYanaJalan2: KK Trip (Nov 2015)

Hi semua.
Kali ni yana nak cerita short gateaway dengan my gym girls (5 of us).
Kami berlima kenal di Jumpa D'Gym..lama2 get along attend dance/fitness class...jadi rapat. Dan memandangkan semuanya tgh stress keje & need mood vacation..kami pon berganding tenaga & idea plan short gateaway. Discuss punye discuss, we choosed to go to Kota Kinabalu, Sabah from 14 - 17 Nov 2015.



Day 1 (KL-Kota Kinabalu, Sabah).

Kami take off to Kota Kinabalu by AirAsia Flight (kami amik flight 7.30 pagi). Sampai di terminal 2 Kota Kinabalu Airport, kami settle down urusan luggage, makan & solat..at the same time update contact person for our rental car & service apartment yang kami da sampai. Once dapat kereta around 2 ptg..kami terus shoot ke service apartment kami.

*safely landed at KK International Airport (Terminal 2).
We get our rented car (Avanza, 1.6 cc, Auto @ RM660 for 4 days.
Untuk hari pertama tak banyak aktiviti. More on city tour, cari port seafood yg sedap, and preparing for the next day trip to Kundasang/ Kinabalu Park. Sambil2 tu..sempat jugak la kami berzumba & explore Oceanus yg terletak berhadapan dengan Marina Courts Service Apartment.

Our stay in Kota Kinabalu, Sabah..Marina Courts Service Apartment


Nearby shopping malls- walking distance. Tak perlu risau nak cari makanan kat mana..


Day 2 (Kota Kinabalu - Kinabalu Park).

Kami bertolak dari hotel seawal jam 8.30 pg. Alhamdulillah, cuaca sangat baik sepanjang hari. Punya la happy bila belum start naik da nmpk puncak kinabalu.

Cuaca baik sepanjang perjalanan naik ke Kundasang & Kinabalu Park..rasa kagum dari bawah dah nampak puncak Gunung Kinabalu.

Perjalanan dari hotel ke Kinabalu Park mengambil masa sekitar 1 jam setengah ke 2 jam (bergantung pada trafik, kelajuan & juga pit stop :D).

Pit-stop a.k.a toilet break 😋.



Arrived at Kinabalu Park. Amik gambaq dulu before ke lokasi seterusnya.


Lepas photoshoot sekejap di Kinabalu Park, kami teruskan perjalanan ke Poring Hot Spot. Untuk yang tak pernah datang, sila explore the Canopy Walk..sangat awesome..walaupon dalam hati dup-dap2 tuhan je yang tau.


Canopy walk: 1st Bridge..senyum je.
Done with Poring, kami proceed mencari bunga Raflesia. Seperti yang kita sedia maklum, bunga raflesia adalah bunga terbesar di dunia. Bukan senang nak dpt jumpa. Syukur ade rezeki kami. Ade 1 tempat yg berbunga. Dengan bayaran sebanyak RM10, kita boleh tengok secara live bunga raflesia ni.

Settle refflesia & poring tour, kami ke ladang teh sabah pula. Unfortunately, tourist area/center di Ladang Teh Sabah ditutup untuk renovation. So, hanya mampu enjoy scenery ladang teh dan enjoy sabah tea di kedai yang berdekatan.


Selesai je round di Ladang Teh Sabah, hari pon dah pukul 5 ptg. Kami bergerak untuk cari surau & seterusnya check in di Sutera Sanctuary Resort, Kinabalu Park.
Day 3 (Kinabalu Park - Kota Kinabalu).
Masuk hari ke 3 di Sabah (hari ke 2 di Kinabalu Park). Memandangkan hotel including breakfast, kami makan dulu puas2 sebelum check out & teruskan tour kami.

Coffee house for breakfast.

Waitress coffee house kat sini amatlah peramah..siap offer amikkan gambaq..cantik pulak tu 😍😘.




Untuk memudahkan perjalanan & menjimatkan masa, kami decide untuk check out selepas siap breakfast & berkemas. Next destination is the Cattle Dairy Farm yang terletak tidak jauh dari hotel kami di Kinabalu Park (around 15 minutes drive).



Hahaha..tourist china ni igt ktorg ni femes gamaknye 😂😂. 

Untuk hari kedua di Kinabalu Park, cuaca agak gloomy..mmg dah rasa macam musim luruh kat oversea dah. Mendung, berawan & berangin sepanjang pagi. Kami spend masa lebih kurang 3 jam sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Kota Kinabalu semula.

Sempat singgah di Rumah Terbalik masa otw balik ke KK..ada restoran bersebelahan dengan Rumah Terbalik ni..boleh lunch skali in case lapar bila turun dr Kundasang.
Kami memilih untuk check in di hotel yang sama di KK. Dan untuk malam terakhir di KK..kami berjalan kaki dari hotel ke Pasar Piliphines utk beli buah tangan & ke seafood arena yg berdekatan utk makan malam.

Day 4 (Kota Kinabalu - KL).

Hari terakhir kami di KK. Selepas packing barang & check-out..kami berpecah untuk ke lokasi pilihan masing-masing.
Lin & Sya decided untuk ke Celcom center selepas Sya berjaya terhilangkan phone. Fatin & Atia sambung shopping buah tangan untuk gym-mates kami yg lain..and me myself selitkan masa untuk jumpa client yang juga kawan Yana semasa degree.

Yana & Sue

Selesai urusan masing-masing..kami berjumpa semula utk makan tengahari & while waiting for our flight..sempat singgah window shopping di House of Jovian Mandagie 😍.



Overall, we really enjoy our short gateaway to KK this time. Walaupun masing-masing muka penat bila touch down KL..tapi all the experience & time that we spend together sangat berbaloi & menyeronokkan. 

InsyaAllah planning for another trip soon this year. Ke mana kita ni???? 

*tiru tagline jihan 😜.


With love,
Yana Mokhtar 💋.


TIPS KURUS YANA MOKHTAR: MINUM AIR

Haa..ni TIPS KURUS paling PENTING. Minum air secukupnya. Setiap individu adalah berbeza jumlah pengambilan air yang cukup.

Cara paling senang nak tau pengambilan air adalah brapa banyak ialah 1 liter air bagi setiap 25kg berat badan. ATAUPUN..sehingga air kencing kelihatan jernih.

Kenapa kena minum air?

Sebab 70% daripada tubuh manusia terdiri daripada cecair. Air/cecair yang kurang dalam badan akan mengakibatkan badan terdehidrat (dehyrated) dan boleh mengganggu proses/sistem dalam badan terutamanya sistem penghadaman & detoks...dan badan senang menjadi GEMUK!!

Selain itu, kekurangan air dalam badan juga boleh menyebabkan perut kita cepat lapar dan lemah tenaga badan.

Paham ke idok? Kalau idok paham..kome nengok gambo bawah ni 👇🏼