Monday 11 January 2016

#BilaYanaMasak : Mini Chicken Pai

Hi semua.

Mesti ada yg tengok #bilayanamasak tapi gambar makanan je. Resipinye takde kan..ok..here u go..my 1st sharing.

Mini Chiken Pie (15 mini pie)

A. Inti Pai

1 biji bawang besar, potong dadu/halus.
4-5 ulas bawang putih, potong halus.
1 bahagian dada isi ayam dicincang, potong dadu.
1 tin sup cendawan (yana pakai campbell).
1 tin kacang peas, buang air & toskan.
1 batang lobak merah di potong dadu/ di parut.
Cendawan (kalau suka).
Lada hitam.
Garam.


Cara memasak:

• panaskan 2 sudu minyak. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih dan masak hingga agak kekuningan.

• masukkan ayam dan gaulkan sehingga separuh masak. Tambah sedikit air jika bahan tumisan agak kering.

• masukkan kacang peas, lobak merah & cendawan..gaul rata. Tambah setengah cawan air dan masak seketika hingga sayur mulai lembut.

• masukkan sup cendawan, garam & lada hitam. Masak sehingga filling tersebut agak kering/ pekat & sayur lembut.



B. Kulit pie

1 1/2 cawan tepung gandum
80 gram unsalted butter
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/2 cawan air sejuk.

Cara-cara:

• campurkan tepung, garam & gula. Gaul rata.

• masukkan butter ke dalam adunan tepung. Gaul rata hingga menjadi seperti serbuk roti. Biasa yana akan play around dengan kuantiti butter & tepung utk pastikan texture seperti serbuk roti.

• tambah air sejuk 1 sudu demi satu sudu..gaul hingga menjadi doh.

• since yana buat mini pai..doh tu yana bahagiakan jadi kecil2 untuk di canai. Canai doh..dan masukkan dalam aluminium cup sbgai base. Bakar dlm oven selama 15 minit/ 200 celcius.

• keluarkan dari oven & msukkan filling ayam. Canai doh yg lain utk cover filling ayam tersebut. Yana akan tekan bucu pie supaya filling ayam tak melimpah keluar.

• sapukan kuning telur atas permukaan pai..dan masukkan semula ke dalam oven selama 30 minit / hingga kuning keemasan.

Dah siap and boleh dimakan bersama mineral coffee atau teh panas 😊.


Selamat mencuba!

Yana Mokhtar 😘.

Be First to Post Comment !
Post a Comment