Hi semua.
Mesti ada yg tengok #bilayanamasak tapi gambar makanan je. Resipinye takde kan..ok..here u go..my 1st sharing.
Mini Chiken Pie (15 mini pie)
A. Inti Pai
1 biji bawang besar, potong dadu/halus.
4-5 ulas bawang putih, potong halus.
1 bahagian dada isi ayam dicincang, potong dadu.
1 tin sup cendawan (yana pakai campbell).
1 tin kacang peas, buang air & toskan.
1 batang lobak merah di potong dadu/ di parut.
Cendawan (kalau suka).
Lada hitam.
Garam.
Cara memasak:
• panaskan 2 sudu minyak. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih dan masak hingga agak kekuningan.
• masukkan ayam dan gaulkan sehingga separuh masak. Tambah sedikit air jika bahan tumisan agak kering.
• masukkan kacang peas, lobak merah & cendawan..gaul rata. Tambah setengah cawan air dan masak seketika hingga sayur mulai lembut.
• masukkan sup cendawan, garam & lada hitam. Masak sehingga filling tersebut agak kering/ pekat & sayur lembut.
B. Kulit pie
1 1/2 cawan tepung gandum
80 gram unsalted butter
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/2 cawan air sejuk.
Cara-cara:
• campurkan tepung, garam & gula. Gaul rata.
• masukkan butter ke dalam adunan tepung. Gaul rata hingga menjadi seperti serbuk roti. Biasa yana akan play around dengan kuantiti butter & tepung utk pastikan texture seperti serbuk roti.
• tambah air sejuk 1 sudu demi satu sudu..gaul hingga menjadi doh.
• since yana buat mini pai..doh tu yana bahagiakan jadi kecil2 untuk di canai. Canai doh..dan masukkan dalam aluminium cup sbgai base. Bakar dlm oven selama 15 minit/ 200 celcius.
• keluarkan dari oven & msukkan filling ayam. Canai doh yg lain utk cover filling ayam tersebut. Yana akan tekan bucu pie supaya filling ayam tak melimpah keluar.
• sapukan kuning telur atas permukaan pai..dan masukkan semula ke dalam oven selama 30 minit / hingga kuning keemasan.
Dah siap and boleh dimakan bersama mineral coffee atau teh panas 😊.
Selamat mencuba!
Yana Mokhtar 😘.
Be First to Post Comment !
Post a Comment