Monday 28 May 2018

Resipi Ramadhan: Ikan Trout Fjord Norway Bakar dalam Daun Pisang

Ikan Trout Fjord Norway Bakar dalam Daun Pisang.


Bahan-Bahan

1 Filet Trout
1 Sudu Makan serbuk kari ikan
1 Sudu Makan serbuk cili
1 Sudu Teh gula perang
1 Sudu Teh belacan, diparut
Daun limau purut, dicincang halus
Minyak zaitun
Garam, secukup rasa
Daun pisang

Cara Memasak

  • Gaulkan serbuk kari, serbuk cili, belacan, gula dan garam bersama-sama. 
  • Buat belahan (make slits) atas kulit ikan trout. 
  • Sapu campuran rempah pada ikan.  Pastikan  daun limau purut dimasukkan ke belahan (into slits) ikan. 
  • Taburkan sedikit minyak di atas ikan lalu bungkus dengan daun pisang. 
  • Panggang bungkusan itu di dalam ketuhar dengan 220C selama 15 minit. Hidangkan dengan sambal di tepinya.



 Ikan Trout Fjord Norway Bakar dalam Daun Pisang


Be First to Post Comment !
Post a Comment