Ikan Trout Fjord Norway Bakar dalam Daun Pisang.
Bahan-Bahan
1 Filet Trout
1 Sudu Makan serbuk kari ikan
1 Sudu Makan serbuk cili
1 Sudu Teh gula perang
1 Sudu Teh belacan, diparut
Daun limau purut, dicincang halus
Minyak zaitun
Garam, secukup rasa
Daun pisang
Cara Memasak
- Gaulkan serbuk kari, serbuk cili, belacan, gula dan garam bersama-sama.
- Buat belahan (make slits) atas kulit ikan trout.
- Sapu campuran rempah pada ikan. Pastikan daun limau purut dimasukkan ke belahan (into slits) ikan.
- Taburkan sedikit minyak di atas ikan lalu bungkus dengan daun pisang.
- Panggang bungkusan itu di dalam ketuhar dengan 220C selama 15 minit. Hidangkan dengan sambal di tepinya.
Ikan Trout Fjord Norway Bakar dalam Daun Pisang |
Be First to Post Comment !
Post a Comment