Wednesday, 24 January 2018

Bantu Tulang Belakang Anda Sebelum Parah

Hai. Assalamualaikum.

Kelmarin Yana ada share di Facebook Yana yang Waist Nipper atau bengkung Premium Beautiful membantu untuk kes Slip Disk, Lumbar Problem & sakit belakang.

Malam ni..yana share pula pengalaman yana sendiri pakai Premium Beautiful untuk masalah Scoliosis.

Scoliosis ni adalah salah satu kategori sakit tulang belakang yang umumnya lebih banyak di hidapi oleh kaum wanita (namun untuk lelaki pon tak terkecuali). 
Keadaan tulang belakang penghidap scoliosis tidak normal seperti sepatutnya. Dia ade curve. Sama ada bentuk C atau S.



Untuk tentukan tahap scoliosis tersebut adalah bergantung pada berapa darjah bengkok tulang itu & berapa cepat tulang itu membengkok.

Bagi kes mild & moderate scoliosis, antara proses rawatan adalah pakai braces khusus, rawatan fisio & penjagaan posture badan yang lebih teliti..juga bergantung kepada arah bengkok tulang tersebut.


Kebiasaannya bagi yang arah tulang bengkok menghala ke jantung atau organ utama & darjah bengkok tulang semakin teruk sepanjang tempoh pemantauan, pakar akan mencadangkan proses pembedahan untuk memperbetulkan/ menegakkan tulang tersebut.


Untuk kes yana, yana dalam kategori mild scoliosis. Tiada tendency untuk bengkok lebih teruk namun di minta oleh pakar untuk menurunkan berat badan & jaga postur badan untuk mengelakkan kesan sampingan lain atau tulang membengkok. 

Selepas 9 tahun dari tarikh yana disahkan ada scoliosis , baru yana mula rasa effect. Betul. Berat badan ada kaitan lansung dengan tulang belakang. Lebih-lebih lagi bagi yang memang ada masalah tulang belakang. Selama 9 tahun, tak berjaya pon menurunkan berat seperti diminta oleh pakar. Dan..sepanjang itu juga, yana hanya usaha perbaiki posture belakang dengan beli pelbagai korset yang ade di pasaran. Mostly beli di hypermarket sebab senang dapat & agak murah.



Selepas 9 tahun, disebabkan berat badan yang semakin bertambah dan juga postur badan yang tidak betul sebenarnya..kaki kiri yana mula sakit dan adakalanya kebas.

Bayangkan bekerja sebagai Project Leader dengan beberapa project sites di utara, selatan & klang valley, komitment untuk aktif bergerak dan kerap outstation tu membuatkan sakit tu bertambah teruk dari hari ke sehari. Teruk sampai nak jalan lebih 50 meter pon muka berkerut menahan sakit dan kejang dari bahagian pinggul ke buku lali. At one time, bila nak melawat kelas & trainer dari site office kene berhenti 2-3 kali untuk streching kaki sebab terlalu sakit.

From there, yana tahu yang yana kena buat sesuatu. Salah seorang temporary staff yana pernah posting di Facebook berkenaan Premium Beautiful. And apparently, yana hanya register info berkenaan PB sebagai another korset sama macam yang yana beli di hypermarket.

Hinggalah selang beberapa hari selepas itu, ada kawan sendiri yang share sendiri berkenaan PB dengan maklumat tambahan yang ia membantu menyokong tulang belakang. Ya. Dari situ yana google dan cari maklumat. Dan semuanya bermula dari situ.



Yana pakai Premium Beautiful full set termasuk bengkung Waist Nipper untuk bantu betulkan posture badan. Mula-mula pakai. Tak selesa. Rasa macam ade tetulang mencucuk di bahagian perut dan bawah dada belah kanan. Specific kanan sahaja. Yana rujuk pada kawan. Kenapa. Rupanya, yana suka sengetkan badan ke arah kanan. Mungkin effect dari tulang bengkok. Mungkin juga sebab tabiat suka bawak handbag & berat berat di bahagian kanan badan sejak mula sambung belajar diploma (ini consider time kritikal pembentukan tulang bengkok sebab tulang tu mula nampak bengkok bila check up untuk degree, check up masa diploma tak bengkok lagi).. And..dari situ, yana  faham yang scoliosis juga boleh disebabkan oleh posture badan yang tidak betul untuk jangka masa panjang.

Dan bermula dari situ, yana sedikit demi sedikit, dengan bantuan Premium Beautiful terutamanya..yana betulkan posture badan & mula turunkan berat badan. Bukan secara drastik. Tapi sedikit-sedikit. Paling penting, sakit hampir tiada atau hanya pada waktu tertentu sahaja..dan yana juga hampir capai berat badan yang lebih ringan dan hampir ideal.

Bagi yang mengalami masalah scoliosis seperti yana, yana sangat cadangkan penggunaan Waist Nipper Premium Beautiful ni sekiranya kes anda dalam kategori Mild & Moderate Scoliosis. InsyaAllah sangat membantu. Yana share sebab yana sendiri alami dan yana tahu effect dia terhadap badan macam mana. Last but not least, ensure you did a proper check up with the orthopedic first.


Yang nak mencuba alternative macam yana, boleh hubungi yana. Nak share pengalaman & tips anda hadapi scoliosis pon boleh share. Mungkin boleh membantu pesakit scoliosis atau tulang belakang yang lain.


Sharing the best, Only for YOU.
Yana Mokhtar 
TDC Business Coach
Premium Beautiful Expert
Putrajaya | Cyberjaya | Bangi | Kuala Lumpur
Kuching | Kota Kinabalu | Kyoto, Japan.

Thursday, 4 January 2018

G8 Unity Town Hall Event

Assalamualaikum semua.

Salam Jumaat.

Hari ni Yana nak berkongsi sekitar Majlis G8 Unity Town Hall yang telah berlangsung pada 24 Disember 2017 yang lalu di Royal Palace, Shah Alam.

Where There is UNITY, There is Always VICTORY

Apa itu G8 Unity?

Unity adalah sebuah komuniti perniagaan yang dibentuk dari gabungan 8 Network CDM dibawah kepimpinan hebat CDM Hanis Haizi.

G8 UNITY diwujudkan dengan tujuan utama untuk mempermudahkan perhubungan dan saluran informasi antara semua ahli G8 Unity (G8preneurs) dalam mendapat ilmu perniagaan, bimbingan, motivasi, rujukan, info, update syarikat dan perkara berkaitan dengan perniagaan untuk semua ahli dalam perjalanan merealisasikan impian dan kejayaan.
8 orang CDM & Bakal CDM yang menjadi Master Mind di sebalik G8 Unity.


VISI G8 UNITY

"Menyatukan Glampreneurs dibawah satu komuniti untuk memperkasakan antara satu sama lain"

MISI G8 UNITY

"Melahirkan 50 CDM (Crown Diamond Manager) yang berketrampilan dengan minimum 1 Juta jualan sebulan"


G8 Core VALUE

  1. People (Usahawan G8)
  2. Leadership (Berkepimpinan)
  3. Passionate (Bersemangat)
  4. Competetive (Berdaya saing)
  5. Result Oriented (Mengutamakan hasil)
  6. Bold (Berani)
  7. Fast (Pantas Bertindak)
  8. Fun (Menyeronokkan).

Ok. Jom kita layan gambar sekitar majlis ini:




Barisan CDM The Diamond Circle Team;
CDM Ain Zulkarnaind, CDM Shaliza Aziz, CDM Norain



The Diamond Circle team yang menghadiri majlis G8 UNITY Town Hall



The Glampreneurs

























Selari dengan terbentuknya kolaborasi G8 Unity, perancangan atau takwin aktiviti 2018 telah pon dirancang bagi membantu para usahawan G8 Unity.





Sharing the best, Only for YOU.
Yana Mokhtar 
G8 Unity
TDC Business Coach
Premium Beautiful Expert
Putrajaya | Cyberjaya | Bangi | Kuala Lumpur
Kuching | Kota Kinabalu | Kyoto, Japan.


Tuesday, 2 January 2018

My Lifetime Role Model

Assalamualaikum..selamat pagi semua! Happy breakfast everyone.

Yana dah selesai breakfast dah. Nasi goreng dan teh tarik Min Cha. 

Sebenarnya semalam pon sarapan nasi goreng..hari-hari pon mesti yang goreng-goreng..
]mane lah Cik Yana ni tak mok zaman dulu-dulu.


Sebenarnya nak cerita kisah bersarapan semalam. Sambil sarapan semalam, kononnya nak selak-selak majalah syarikat yang baru sampai. Belum sempat nak belek, abah datang join sekali breakfast. Then..abah nampak majalah Futuristik 😊 ni..and there you go..business talk started..

Abah tanye..update business. Ape perkembangan terkini syarikat?

Well..Sahajidah Hai O selain cover pasaran di seluruh Malaysia, ada juga branches di Brunei, Singapura dan juga Indonesia. 

Pastu abah tanya..tanak expand business ke? Target nak expand kat mana? So yana pon cerita lah potensi besar untuk expand ke Borneo sebab market sana besar dan high demand..InsyaAllah selain pasaran yang besar, boleh juga besarkan team ke sebelah Borneo. Wakil syarikat juga ada bagi input masa majlis Town Hall G8 Unity yang lalu, pasaran di Borneo menyumbang lebih 70% dari pendapatan syarikat. Boleh dapat pasaran yang lebih besar.

Abah nampak benda yang sama. Abah SUPPORT! 😍😍💪🏻💪🏻💪🏻. TQ Abah!

1 January 2018 pon dah terus selit meeting dengan salah seorang mentor yana, CDM Shaliza Aziz.
Semuanya gara-gara G8 Unity & Auto Pilot Income.

Well..bukan senang tau abah nak support camni. Abah adalah Lifetime Model & Icon Yana. Yana suka berjalan, suka explore and macam-macam basically ikut abah. Like father like daughter gitu 😁.

Abah seorang pegawai kerajaan sebelum bersara dan salah satu kementerian yang beliau pernah berkhidmat adalah KPDNKK.

So, there you go. Abah seorang yang skeptikal pasal MLM. YES! Ingat lagi di suatu petang lebih 4 tahun lalu, bila abah tau anak dia buat MLM dengan syarikat yang dah 25 tahun dalam pasaran, Sahajidah Hai O..abah siap-siap tazkirah panjang 😬. 

Its MLM..why do you want to get involves? Keje sekarang tak ok kah? Gaji sikit sangat kah? Bukan ke Hai O ni dulu pernah kene kes dengan KPDNKK sebab marketing plan dia meragukan?

Jawapan yana:

Ok..tu kes tahun bila? Kalau ye kene kes..kenapa Sahajidah Hai O boleh dapat Anugerah Peniaga Beretika dari KPDNKK sendiri? 🧐. 

Kalau betul syarikat bermasalah, tak kan lah mampu bertahan selama 25 tahun dan masih berada dalam main board BSKL kan?

Abah diam. 
Then he answered..ramai orang terkena. Kene keluar duit modal..lepas tu tak berjaya jual..simpan produk bawah katilz

Ahaaaa! That’s triggered me. 
Adakah yang mengeluarkan modal itu faham sistem & plan marketing yang ada? Apa usaha yang dibuat untuk jadi usahawan yang berjaya.

Sebelum yana mula terlibat..perkara pertama yang yana buat adalah yana study dulu sistem & plan marketing syarikat. 

Yana kaji produk yang dikeluarkan dan kualiti produk. Yana cuba satu-satu produk sebelum mula guna dan kongsi kebaikan produk dengan rakan-rakan.

Yup. Yana study dan check dulu sebelum buat. Mungkin sebab pengalaman bekerja sebagai senior project exec @ managing projek sendiri semasa bekerja tu membuatkan yana ada attitude untuk kaji dulu sesuatu sebelum bertindak..tapi itu semua adalah sesuatu yang bagus ye tak?

Apa-apa..kena ade ilmu. Kalau ade yang tak berjaya..kene check balik ape yang kurang..ape yang tak cukup.

So..anda dapat sesuatu tak dari cerita yana? 

Untuk tahun 2018 ni dan dengan adanya kolaborasi G8 Unity, InsyaAllah kami menyasarkan untuk melahirkan lebih ramai usahawan Sahajidah Hai O yang berjaya. Bukan untuk jangka masa pendek..tapi untuk jangka masa panjang.. 

We are working hard for 2018 Transformation and looking forward to set up our Auto Pilot Income


“Auto Pilot Income”. Ya ini yang kami sedang lakukan. Bayangkan yang kita mampu dapat Auto Pilot Income 5 angka walaupun dalam keadaan “berehat”. Ini bukan cakap kosong, kena ada strategi dan cara.


Sabtu ni kami ada business talk perkongsian cara bina auto pilot income ni. Tempat adalah sangat terhad. Yana secure 2 tempat sahaja untuk sesi perkongsian kali ini. Nak tak follow kita dengar cara bina auto pilot income sebulan RM50,000 sebulan? 
Jom secure limited seat ni dengan yana 019-3899315.

LIMITED SEAT!!

Kami kongsikan cara, anda yang tentukan income anda.


Sharing the best, Only for YOU.
Yana Mokhtar 
G8 Unity
TDC Business Coach
Premium Beautiful Expert
Putrajaya | Cyberjaya | Bangi | Kuala Lumpur
Kuching | Kota Kinabalu | Kyoto, Japan.

TRANSFORMASI 2018

Are You Ready? 





Semua orang memiliki kelemahan. Namun jika anda rasa yang kelemahan ini mengganggu atau menghalang anda daripada mencapai sesuatu yang lebih baik, anda boleh memperbaikinya jika anda mahu dan berkeinginan.

Nantikan sesuatu yang luar biasa bakal berlaku pada 2018. Kami akan bantu anda menjadi luar biasa dan tukar kelemahan yang ada dalam diri anda menjadi kekuatan.

Jika anda mahu dan sanggup memajukan diri sendiri ke tahap yang lebih tinggi dengan memperbaiki kelemahan anda, Unity adalah apa yang anda cari. 

“Together We Make A Greater TDC 2018”

#TDCmillionairemind
#transformasi2018

Yana Mokhtar
Business Coach
TDC Premium Beautiful Expert
Putrajaya | Cyberjaya | Bangi | Kuala Lumpur
Kuching | Kota Kinabalu | Kyoto, Japan.

Tuesday, 28 November 2017

USANA True Wealth: NOURISH, PROTECT and RENEW

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.


OK. Menarik ke tidak entry kali ni?
Pernah tak dengar tentang USANA?
Well I belived those yang mementingkan penjagaan kesihatan melalui pengambilan suppliment tambahan yang terbaik pasti biasa dengan nama USANA.



Ditubuhkan pada tahun 1992, USANA Health Science, Inc., merupakan syarikat jualan langsung yang berpangkalan di Salt Lake City, Utah dan telah beroperasi di 19 buah negara termasuk di Malaysia.

Selain menghasilkan produk makanan tambahan yang berkualiti tinggi, USANA Health Science, Inc. juga terlibat dalam penghasilan siri produk penjagaan kulit dan makanan kesihatan.

Dari kiri: USANA Executive Vice President of South Asia, Ng Keng Hean; 
USANA Chief Scientific Officer, Dr Rob Sinnott;
Regional General Manager of Malaysia & Singapore, Vivienne Lee

Pada 16 November yang lalu telah berlangsung sidang media bagi memperkenalkan 2 rangkaian produk terbaru mereka, USANA CellSentials® yang terdiri daripada Core Minerals Plus dan Vita-AO, dan juga rangkaian penjagaan kulit USANA Skin Care Range - Celavive® .


USANA Skin Care Range - Celavive® .
As of now, not yet to be launched in the market. Expected to release on January 2018. 
Core Minerals Plus dan Vita-AO

Menggunakan pendekatan teknologi "Nourish, Protect and Renew", ketiga-tiga produk ini mengandungi sistem nutrisi tindakan tiga hala unik untuk memelihara, melindungi dan memperbaharui yang menyokong fungsi sel yang sihat dan meningkatkan kesihatan tubuh badan.

USANA InCelligence® Technology supports normal cellular communication by promoting healthy signals in our body and proactively maintaining healthy responses using a specific combination of nutrients.
- Dr Rob Sinnott, USANA Chief Scientific Officer.

" USANA InCelligence® Technology is on the cutting edge of nutritional science. As our scientists discovered how nutrients instruct cells to proactively initiate natural protection and renewal processes, they began re-evaluating our formulas and updating our products accordingly.

After years of refining the formula, the CellSentials® supplements are the next evolution in USANA’s exceptional cellular nutritional products.

With the USANA InCelligence® Technology, the USANA CellSentials® will NOURISH, PROTECT and RENEW your cells for optimal cellular function!" 
- Mr. Ng Keng Hean, Executive Vice Presicent of South Asia


Bergambar kenangan di USANA Office di The Vertical Business Suite, Bangsar South

Personal view: 

Actually masa press conference ni yana diberi peluang untuk mencuba sendiri produk terbaru mereka, Core Minerals Plus dan Vita-AO & Skin Care Range - Celavive® ni.
 Yana sebenarnya agak susah nak ambil sebarangan additional supplements sebab khuatir dengan pengambilan secara berlebihan akan memudaratkan kesihatan. Tapi lepas dapat penerangan bagaimana suplement ini berfungsi, bahan-bahan yang digunakan dan feedback dari kawan-kawan yang memang mengamalkan produk ni..why not I give a try? 



So, after about a week consuming these products..I can say that..yeah, i do feel good about it.

Memang kebelakangan ni badan agak keletihan dengan aktiviti sebagai Premium Beautiful Expert dan pada masa yang sama dengan rutin gym setelah hampir 2 bulan berehat. Dari segi pengambilan multivitamin, Core Minerals Plus dan Vita-AO memang nampak ketara perubahan terutama dari segi stamina. Rasa lebih bertenaga bila ada ambil multivitamin ni walaupun all-out pergi gym.

Tapi dari segi penggunaan Skin Care Range - Celavive®, hrmm..not much different actually. Biasa lah..baru guna seminggu kan..mane nak dapat effect lagi. I do believe a good product wont make a magic within a week cause normally it takes time to repair from inside your skin/body. Normally it takes at least 28 days to see the differences. 
Maka..will see after 28 days nanti macam mana ok. As of now, one of the good side effect yang yana perasan adalah...kulit pedih akibat sun burned adalah sangat kurang dan cepat pulih berbanding sebelum ni. So, those yang ade tendency to easily sun burned walaupon baru 30 minit dok kat luar panas tu..boleh lah give a try with Celavive® bila dilancarkan bulan Januari 2018 nanti.


Ok...till then..sharing is caring.
Yana Mokhtar 



Thursday, 10 August 2017

Herba Maharani untuk Kecantikan Dalaman Wanita

Hi semua. Selamat petang.

Hari ini, yana nak kongsikan keunikan Herba Maharani.


Apa itu Herba Maharani?


Herba Maharani atau lebih dikenali dengan nama Beijing Te Zhi Bai Feng Wan adalah herba yang diformulasi dari resipi traditional Bai Feng Wan pada masa Dinasti Ming di China. Herba Maharani ini dihasilkan oleh farmasi diraja khas untuk kegunaan Maharani untuk mengekalkan keremajaan, kecantikan, melewatkan penuaan dan juga untuk menjaga kesihatan dalaman & luaran.


Namun begitu, Herba Maharani yang terkini dihasilkan melalui teknologi terkini dan ia bersifat lebih halus, lembut, rasa wangi dan tulen. Gabungan pelbagai herba dan bahan yang berharga dalam Herba Maharani berkesan dalam menambahkan tenaga dan darah, malah ia juga membantu menyelaras kitaran haid wanita.


Siapa yang perlu amalkan makan Herba Maharani?

Herba Maharani telah diamalkan secara meluas di kalangan wanita di malaysia. Dari anak dara hinggalah yang telah mengalami putus haid (Menopause). 


Ada lebih dari 20 kelebihan mengamalkan Herba Maharani:







Berkesankah?

Belum cuba belum tahu. Setiap pemakanan mengambil masa untuk kita lihat sendiri keberkesanannya. Ini adalah antara rawatan alternative dan pengambilan secara konsisten InsyaAllah mampu merawat dan mengurangkan masalah yang anda hadapi. 


Berikut antara testimoni client yang mengamalkan pengambilan Herba Maharani:









Sekiranya anda berminat ingin mencuba, Herba Maharani ini hanya berharga RM98/kotak (postage RM5/semenanjung Malaysia @ RM10/Sabah 7 Sarawak).


Boleh hubungi yana di 019-3899315 atau klik Fast Whatsapp link ini 

Kuala Lumpur to Host Biggest Asia-Pacific Global Retail Summit - 18th Asia-Pacific Retailers Convention & Exhibition 2017

Transformation, Creativity and Beyond: 18th APRCE 2017 to address new retail trends and issues in Asia-Pacific’s largest retail event in Kuala Lumpur 



Press Conference of The 18th Asia-Pacific Retailers Convention and Exhibition (APRCE)
at Element by Westin Hotel. 

The 18th Asia-Pacific Retailers Convention and Exhibition (APRCE) will take place at the Kuala Lumpur Convention Centre from October 25 to 27, 2017. About 3,000 delegates from 18 countries are expected at Asia Pacific’s largest retail event which is held once every two years. 

Organised by the Malaysia Retailers Association (MRA) and endorsed by Federation of AsiaPacific Retailers Associations (FAPRA), the theme of the 18th APRCE 2017 is “Transformation, Creativity and Beyond”. 

Key global retailers are expected at this event which will spearhead a re-think on retail and how to drive change through innovation, transformation and staying ahead of the pack for business success. It will explore opportunities to capture the next decade of discerning digitised customers. 

World-class speakers, retail leaders and solution providers from the US, UK, Japan, China, Korea and, of course, Malaysia will share their business success stories, new retail trends, ways to retail excellence and e-commerce trends and challenges in retailing, among others. 

Among the 22 speakers at the 18th APRCE2017 are: Mr Howard Saunders, Retail Futurist, Twenty Second and Fifth Ltd, US; Mr Christopher Sanderson, Co-Founder, Future Lab United Kingdom; Mr Motoya Okada, President and CEO, AEON Co. Ltd; Mr Benjamin Yong, Founder and Group Chief Eating Officer of the BIG Group, Malaysia; Mr Hoseok Kim, CEO of Celcom Planet Sdn Bhd (11Street), Malaysia; Ms Michelle Grant, Head of Retailing at Euromonitor International, US; Mr Chan Kok Long, Co-Founder & Executive Director of IPay88 Sdn Bhd, Malaysia; Mr Roger Wang, Chairman of Golden Eagle International Group, China and Mr Chen Xiaodong, CEO of Intime Retail Group, China. 

The delegates attending 

According to APRCE 2017 Organising Chairman, Mr James Loke, about 1,300 foreign delegates have confirmed their attendance. They include those from Japan, China, Korea, Indonesia, the Philippines and other FAPRA-recognised national retail trade organisations such as in Malaysia, Singapore, Thailand, Vietnam, Myanmar, Australia, New Zealand, Taiwan, Hong Kong, India, Mongolia, Turkey and Fiji. 

The event is the perfect focal point for international networking, and Malaysia, as the host, is the ideal location to mix business with leisure. Representatives from Asia-Pacific will be converging here to exchange ideas, connect with suppliers, seek business opportunities and network. 

The 18th APRCE 2017 is supported by the Ministry of Tourism and Culture, and the Malaysia Convention and Exhibition Bureau (MyCEB). 


How APRCE started 

Since 1983, APRCE has been the main activity of the Federation of Asia-Pacific Retailers Associations (FAPRA), which has 18 association members from 18 countries. It is the longest running biennial retail conference in Asia-Pacific. The host country is selected by FAPRA members through a bidding process held every 2 years. 

For the record, the 17th APRCE 2015 was held in Manila, Philippines while the 16 th APRCE 2013 took place in Istanbul, Turkey. The 18th APRCE 2017 will bring together participants to learn, discover and network, and make meaningful connections with other industry professionals. It will also highlight innovative solutions to help retailers differentiate themselves from their competitors. 


About Malaysia Retailers Association (MRA) 

Malaysia Retailers Association (MRA) was founded in 1982. Representing some of the largest retail companies in Malaysia, MRA is a recognized representative of the retail industry by various Ministries and related authorities and agencies. 

MRA is one of the founding members and ONLY representative from Malaysia to the Federation of Asia-Pacific Retailers Associations (FAPRA), whose members span over 18 Asia-Pacific countries. 

Founder & CEO of StylarNetwork Sdn Bhd (SuperAnt), David Lim signing up as digital partner with APRCE Organising Chairman, James Loke and looking on is APRCE Conference Chairman, Raymond Teo

The signing ceremony with Digital Partner- StylarNetwork Sdn Bhd.


About Federation of Asia-Pacific Retailers Association (FAPRA) 

The Federation of Asia-Pacific Retailers Association (FAPRA) was founded in 1983 and fully established in 1989 at the 4th APRCE in Singapore. Since then, it has implemented activities and developed itself with the aim of discussing common issues in the region, promote information exchange and friendship, thereby contributing to the development of commerce and the improvement of retailers’ status in the region. 

FAPRA has been a congregation of retailers’ associations that come together for one key objective -- the sharing of information. Echoing this, one of the successful activities of FAPRA is the biennial APRCE which provides opportunities to FAPRA members to learn from experts, as well as enjoy meeting and establishing relationships with counterparts from around the region. 

To continue strengthening its objective of creating more sharing and exchanging of information among FAPRA members, the Permanent Secretariat (PS) was established in March 2006 upon the resolution of the 12th APRCE in Beijing, China.
To honour FAPRA’s associations’ members for their outstanding achievement, FAPRA Awards made its debut in 2009 and were presented in APRCE then. 


From left to right; Ho Yoke Ping, General Manager - Business Events, Malaysia Convention & Exhibition Bureau; Dato' Sri Meer Habib, MRA Hon Secretary & APRCE Marketing & PR Chairman; James Loke, MRA Deputy President & APRCE Organising Chairman and Raymond Teo, MRA Council Member & APRCE Conference Chairman​

**The press release for and on behalf of Malaysia Retailers Association**