Sunday, 30 April 2017

My Special 'S' Shape Backbone 😉.

Assalamualaikum semua.

All this while..unknown to most of you..salah satu faktor utama yana berjaya mengecil adalah sebab Premium Beautiful.

Indeed yes..but i would rather say that because of Premium Beautiful i can now walking and do more active activities at least 90% better than before.

HOW YANA BEEN DETECTED WITH SCOLISIS?

Yana detected to have scoliosis masa buat medical check up in one of private clinic as requirements untuk sambung degree pada tahun awal tahun 2006. Specifically called as THORACOLUMBAR SCOLIOSIS (based on 'S' curve upper & middle back). Then soon after that yana direfer ke Hospital Putrajaya, Orthopedic department yang mana yana kene jalani check up for 1 month, 3 months, 6 months & 12 months (total duration dalam 2 tahun lah jgk).

Scoliosis ni ada beberapa kategori bergantung pada
keadaan & tahap bengkok tulang belakang kita

Tujuan check up adalah untuk check peratus tulang bengkok, tendency utk bengkok, kesan tulang bengkok & sama ada tulang bengkok ni menggangu organ penting atau tidak.

Alhamdulillah, throughout these almost 2 years check up..tulang belakang yg bengkok tu tak membengkok ke arah organ utama (jantung & hati). Slightly menolak bahagian paru-paru. Dan peratusan tulang untuk membengkok dengan lebih teruk adalah sangat rendah & insyaAllah if pregnant in future tak ada major issue (this is my mom yg tnye kat doctor tu 😅).

Doctor advise jaga & perbaiki posture badan sebab ada kemungkinan bengkok disebabkan posture badan xbetul masa remaja & ade kemungkinan from irregular muscle strength (muscle sebelah tarik lebih dari the other side). Yana discharge from the case in 2007 but from time to time if ada something wrong, i'll need to do some check up.

Time goes by until late 2013 in August-September with hectic routine as Project Leader yang kerap outstation, long distance drive, working overtime..

Seronok keje dulu walaupun hectic nak monitor beberapa IPTA & IPTS sites at one time.

KESANNYA?

Kaki kiri yana start sakit. Otot rasa tegang dari pinggul hingga ke buku lali..seriously jalan 50-100 meter round training classes tu dah rasa macam nak pengsan tahan sakit & memang TAK TAHAN! Nangis kot.Memang tak pakai heels dah that time sebab sakit..but still tak membantu sangat. 

Selain kerap outstation ke sites..kerap juga ade makan2 sedap kat opis.
Rewards keje keras okey..jangan tanye nape comel dulu 😎

PERNAH PAKAI KORSET SEBELUM INI?

Owh ya..yana memang ada pakai korset since doktor advise jaga posture badan..sebab tau la jugak korset ni one of the option selain pakai back braces keras ni 😬..unfortunately tak membantu.

Sampai la in end of Jan 2014 ex-classmate yana, Noradila Nasir roger ajak keluar. Actually dia nk promote PB 😜..and sebenarnye jugak yana dah start riki pasal PB sebab frust beli korset RM799 tapi pakai 3 kali da jahanam 😂😂😂.

Macam-macam yana tanye pasal PB kat Dilla ni. Nasib baik yg dia jawab tu betul (maklumla Dilla ni Premium Beautiful Expert..so kene la tau). From there yana trus decide YES! I have to get this..di samping desakan untuk join company trip ke Dubai dan berjalan-jalan tanpa ada rasa sakit..end of February, before fly ke Dubai..yana purchased PB.
Enjoying my Dubai Trip. Best sesangat..tengok muka happy tu.
Time ni sakit kaki memang takde..kecuali bila dah masuk malam sebab jadual berjalan memang pack sampai ke malam. Normal la lenguh sakit kaki bila berjalan sehari suntuk kan.

Alhamdulillah..Premium Beautiful really helps a lot. Sakit kaki yana almost 90% better compared than before..still ada time-time yg akan sakit..tapi tak seteruk & tak sekerap dulu (mostly time nk period je akan sakit).

From time to time yana investigate sendiri how PB helps. Sakit kaki tu adalah effect penggunaan muscle yg tidak sekata yg menyebabkan PIRIFORMIS SYNDROME  (sebab yana baru perasan yana ada tendency guna bahagian sebelah kiri lebih banyak).

HOW PB HELPS TO IMPROVE BODY POSTURE?

For my case, ia sangat-sangat membantu. Bagaimana? 

Kalau at one time tu postur badan tak betul, PB ni akan buat rasa sakit kat part tetulang tu..so automatic yana akan betulkan posture badan. So, memang betul lah doctor cakap dulu baiki postur badan 😆😆..tapi tu la..degil..da sakit baru tau (tapi nak baiki sendiri tanpa support tambahan memang mustahil..sebab itu pakailah PB)

Gambar kenangan masa 1st time attend
training class The Diamond Circle bulan April 2014.

APA LAGI KESAN PAKAI PB?

BERAT & SAIZ BADAN menurun.

Berat turun & badan kecil sikit demi sikit. Ini Yana suka. No drastic penurunan berat. Lebih selamat & since pakai PB, kesedaran Yana tentang HEALTHY LIFESTYLE lebih tinggi. Sebab tu masa Haio buat contest 30 DAYS SHAKE & SHAPE ME CHALLENGE, Yana masuk. Sebab selain tentang hadiah, Yana banyak dapat ilmu tentang healthy diet & exercise. 

Bootcamp Shake & Shape Me Challenge di Sunway Resort & Spa
bersama 12 Finalist & committee.
Day 2- bersenam di Subway Lagoon 

BEST SANGAT!

Yang ada masalah scoliosis macam yana..you are most welcome to share..boleh contact yana 019-3899315.

I have to admit bukan semua case scoliosis boleh diubati dgn Premium Beautiful sebab ada banyak jenis scoliosis. But if your case can be treated using PB..why dont give yourself a chance to try this as alternative like i did. 

Transformasi diri yana sendiri. Alhamdulillah selain getting better,
saiz badan berubah & lifestyle pon berubah ke arah lebih sihat.


Feel free to SHARE not to COPY.

Sharing is loving,

Yana Mokhtar 
Scoliosis Patient 
Premium Beautiful Expert
Shake & Shape Me Finalist.

No comments:

Post a Comment